Foredrag med Niels Vistisen

Onsdag d. 11/10-2023 kl. 19.00 – Veteranhuset, Kavalerivej 16, 8930 Randers NØ

Under fremmed muld er en stærk og meget personlig fortælling om ansvar, mod, fare, fællesskab, tab, magtesløshed og forløsning.

Historiker Niels Klingenberg Vistisen, der er ekspert i kampene i Nordvesteuropa under 2. Verdenskrig, fortæller om de to danskere, Niels Wiesneck og John Andreasen, som begge kæmpede i den canadiske hær, fra D-Dag 6. juni 1944 og frem til krigsafslutningen i maj 1945. Niels Wiesneck var som sejler blevet fanget på havet efter 9. april og kunne ikke vende hjem til Danmark. John Andreasen var tidligere rejst til Canada, hvor han var farmer. Begge meldte de sig frivilligt til Canadisk krigstjeneste, for at kæmpe mod Nazismen, og for deres fædreland, Danmark. Det særlige ved netop de to, er at de har efterladt sig et omfattende dagsbogsmateriale, som detaljeret beskriver deres færd ind i den Canadiske hær, og gennem de vigtigste og største slag i Nordvesteuropa, fra landgangen i Normandiet og frem til Anden Verdenskrigs afslutning. Begge vendte de tilbage til Danmark efter krigen, men var mærket af deres oplevelser. 

Materialet er blevet til bogen ”Under Fremmed Muld – to danskere i canadisk krigstjeneste fra D-Dag til Danmark”, der udkommer på forlaget Turbine i foråret 2023.

Bogen er skrevet i fællesskab mellem historiker Niels Klingenberg Vistisen og historiker Jakob Tøtrup Kjærsgaard, som opdagede dagbogsmaterialet under processen med bogen ”Den Røde Brænding” som Jakob Tøtrup Kjærsgaard tidligere har holdt foredrag om for Danmarks Veteraner Kronjylland.


Resume – 11/10:

I et godt fyldt Veteranhuset holdt Niels Klingenberg Vistisens i aften foredraget “Under fremmed muld”, som er en stærk og meget personlig fortælling om ansvar, mod, fare, fællesskab, tab, magtesløshed og forløsning.

Niels Klingenberg Vistisen fortalte på en spændende og levende måde om de to danskere, Niels Wiesneck og John Andreasen, som begge kæmpede i den canadiske hær, fra D-Dag 6. juni 1944 og frem til krigsafslutningen i maj 1945. Niels Wiesneck var som sejler blevet fanget på havet efter 9. april og kunne ikke vende hjem til Danmark. John Andreasen var tidligere rejst til Canada, hvor han var farmer. Begge meldte de sig frivilligt til Canadisk krigstjeneste, for at kæmpe mod Nazismen, og for deres fædreland, Danmark. Det særlige ved netop de to, er at de har efterladt sig et omfattende dagsbogsmateriale, som detaljeret beskriver deres færd ind i den Canadiske hær, og gennem de vigtigste og største slag i Nordvesteuropa, fra landgangen i Normandiet og frem til Anden Verdenskrigs afslutning. Begge vendte de tilbage til Danmark efter krigen, men var mærket af deres oplevelser.

Materialet er blevet til bogen ”Under Fremmed Muld – to danskere i canadisk krigstjeneste fra D-Dag til Danmark”, der udkommer på forlaget Turbine i foråret 2023.

Bogen er skrevet i fællesskab mellem historiker Niels Klingenberg Vistisen og historiker Jakob Tøtrup Kjærsgaard, som opdagede dagbogsmaterialet under processen med bogen ”Den Røde Brænding” som Jakob Tøtrup Kjærsgaard tidligere har holdt foredrag om for Danmarks Veteraner Kronjylland.

Helt exceptionel var begge forfattere til stede ved aftenens foredrag, hvor der var stor interesse om deres bøger.